Frågor om grundprogrammet

När är sista anmälningsdatum?

Hösttermin: 15 augusti
Vårtermin: 31 januari

När startar programmet?

Hösttermin: 21 september
Vårtermin: 8 februari

Vad säger andra om grundprogrammet?

Du kan läsa vad våra tidigare studenter har att säga om grundprogrammet här


Måste jag gå hela programmet på 2 år?

Nej, du gör som du vill. Avgiften på 7745 kr täcker en termin och om du inte vill fortsätta nästa termin så är det bara att meddela oss en månad i förväg. 

Jag är osäker på om jag har vad som krävs – Hur vet jag om jag kommer att passa in?

Vi kommer att kolla nivån på alla som söker under ett litet antagningsprov och sedan dela in i grupper efter ungefärlig nivå. Så om du har fått ett erbjudande om att starta så behöver du inte oroa dig.

Hur ser schemat ut?

Detta beror på var du går grundprogrammet eftersom Rockskolan finns på olika platser med olika schema, det beror också på vad du väljer för instrument/profil och hur schemat för dessa instrument ser ut. Kontakta oss om du vill veta mer om detta.

Jag är van vid att bara spela ett instrument, kan jag fortsätta med det?

I Instrument och ensemblekurserna kommer du ha möjlighet att lära dig nya instrument i bandkonstellation, och även mer fokuserat tillsammans med din grupp. Om du vill fokusera mer på ett särskilt instrument så är det möjligt, men för att kunna få ett djup inom ett instrument rekommenderar vi privatlektioner i just det instrumentet. Grundprogrammet ger dig snarare möjlighet att få en grundförståelse -och förmåga på samtliga instrument.

Kommer jag att ha tillgång till övningsrum/replokaler för att kunna öva och repa?

Ja, vi kommer att tillgängliggöra tider i våra replokaler för dig och dina gruppmedlemmar så att ni kan repa individuellt eller tillsammans. Detta är bra om ni genomför projekt och uppgifter tillsammans.

Kommer vi bara att spela rock?

Nej, i slutändan är det du och din grupp som bestämmer vad ni vill spela. Vi är här för att serva och hjälpa dig nå dina mål. Med “rock” avses att vi lär oss de typiska rockinstrumenten (gitarr, piano, trummor, bas) – men det är ni som bestämmer vad ni vill göra med dem!

Vad behöver jag kunna för att vara med?

Du kommer att bli indelad i en grupp tillsammans med andra som matchar din nivå i stort, men på en lägsta nivå behöver du kunna hålla takten oavsett instrument, men i synnerhet om du är trummis. Om du spela gitarr eller keyboard behöver du kunna spela ett par ackord och kunna byta mellan dem utan ansträngning. Om du sjunger behöver du kunna identifiera vad som är den önskvärda tonen och kunna sjunga någorlunda rent även om du kanske inte har jobbat upp någon sångteknisk nivå. Om du känner att du måste förbereda dig lite först kan du börja med “Introduktionsprogrammet” som är en 1-års kurs för nybörjare.

Hur stora är grupperna?

Du kommer att vara med i olika grupper; på instrumentlektionerna beror det på instrumentet, men vi kommer att försöka hålla oss till maximalt 8 personer per grupp. Under mer allmänna lektioner som angår fler deltagare försöker vi om möjligt att hålla oss online eller bryta ner i smågrupper. Du kommer att genomföra projekt och uppgifter i teams och vi rekommenderar att inte bilda grupper med fler än 4-5 personer.

Hur kommer grupplektioner att genomföras med tanke på covid-19?

Vi kommer inter att ha fysiska möten med fler än 8 personer. Vi kommer att träffas på distans när det är lämpligt.

Hur funkar intervjun som man gör i samband med ansökan?

Intervjun är mest ett helt vanligt samtal där vi pratar om förväntningarna och försäkrar oss om att vi har möjlighet att hjälpa dig, och där du kan försäkra dig om att du vill vara med i programmet. Eftersom vi kommer att optimera innehållet i programmet för att passa dina och andras önskemål kommer vi att fråga lite om vad du helst skulle vilja gå igenom och vad du vill uppnå under din tid med oss – samt hur vi bäst kan göra detta tillsammans. 

Hur funkar antagningstestet? Behöver jag förbereda något?

Under intervjun kommer vi att be dig spela eller sjunga något för att kolla vilken ungefärlig nivå du ligger på för att kunna sätta dig i rätt grupp med andra på samma nivå. Du behöver inte förbereda något. 

Får jag ett diplom när jag går ut programmet?

Ja, du kommer att få ett certifikat från Rockskolan Sverige när du har fullgjort Grundprogrammet. Vi tittar också på möjligheten att samarbeta med oberoende externa examinatorer för att kunna erbjuda en internationellt erkänd examen.

Får jag en universitetsexamen eller högskolepoäng för grundprogrammet?

Nej, grundprogrammet är ingen högskoleutbildning.

Hur långa är lektionerna?

Grupplektionerna är normalt 45 min.

Vad kostar det?

Priset är 7745 kr per termin. Om du går alla terminer i programmet innebär det 4 terminer och en totalkostnad på 30 980 kr. Du kan också betala per månad (1290 kr/mån).

Kan jag betala per månad?

Ja, se ovan.